Søndre Havn har fået sit eget bageri med rustikt surdejsbrød, sødt morgenbrød, kager og friskmalet kaffe. Indehaver Lars Deleuran og hans personale vil drive ”Kystens Surdej” i københavnerstil.
I hjørnet af den røde karré Postillionen, ind mod det kommende bytorv på Søndre Havns yderste spids ligger Kystens Surdej. Her kan man nu købe groft brød, croissanter og andet godt – og måske nyde en kop friskmalet kaffe ude på fliserne med smukt kig til Køges strandeng. Bag initiativet står Lars Deleuran, som i de sidste 27 år har drevet Hammershus Bageri i Herfølge.
- I Hammershus har vi storproduktion - her er sortimentet smalt. Det skal være et surdejsbageri, som det kendes fra København. Alt brødet her er med hjemmelavet surdej og lavet på lokalproduceret mel fra Quartz Mølle i Ringsted, og alt det søde har Thise smør i sig, fortæller Lars Deleuran.
Det nye bageri med det tjekkede interiør åbnede lørdag den 21. juni med fest og farver og er det første udadvendte tilbud i PensionDanmarks byggeri i området. Her er placeringen af flere erhvervslejemål i stueetagerne designet til at skabe fremtidigt byliv omkring et torv, omkranset af fem meget forskellige karréer.
- Jeg har længe gået med en idé om at prøve noget ved siden af hovedforretningen, så da den her mulighed kom, var det muligheden for at lave noget, der er anderledes eksklusivt, med sandwich og borde udenfor. Vi har haft en café i Køge på et tidspunkt, men det blev for svært, da det krævede for mange ansatte. Denne her forretning kræver én og senere to mand, fortæller Lars Deleuran.
Selvom den yderste del af Søndre Havn kun er delvist bygget og indflyttet, og bageriet i et stykke tid vil have byggepladser som nabo, oplever Lars Deleuran de første par uger som meget positive.
Tro på fremtiden
- Der er allerede gang i butikken, og til august forventer vi at skifte lidt ud i sortimentet. Lige nu bager vi det hele i Hammershus, men vi har en ovn stående i Kystens Surdej, og når der kommer lidt mere run på, kan noget af det søde blive bagt her på stedet. Brødet vil vi dog blive ved med at bage i Herfølge, hvor vi har faciliteterne til det, fortæller den erfarne bagermester, som tror på fremtiden og potentialet i stedet.
Bageriet indgår i konceptet ”Byens Etage”, som PensionDanmark har udviklet i samarbejde med Køge Kyst, og som handler om at skabe liv i kvarteret gennem en blanding af offentlige tilbud og rammer for fællesskab for beboerne i de karréer, som PensionDanmark bygger.
- Når torvet er her, forventer vi, at der kommer et godt samlingssted med flere udadvendte tilbud. Jeg synes, at det er gennemtænkt det her og med placeringerne af butikkerne, siger Lars Deleuran.
Nyt stop på strandturen
I sommertiden trækker stranden mange køgensere ud ad stien langs Søndre Havns nyeste boligbyggerier, og nu er der så en god grund til at dreje 50 meter til siden, til hjørnet af Postillionen for måske at købe et dejlig rustikt spelt- eller purpurbrød med hjem. Eller hvad med en sød og blød pistaciesnurre til strandturen?
Man kan følge det nye bageri på Facebook.com/KystensSurdej.