Et kunstværk så stort som en lejlighed

  • Christian Schmidt Rasmussen Ved Kunstværk I Strandparken WEB Kunstner Christian-Schmidt Rasmussen foran sit værk i Strandparken. Foto: Lars Schmidt/Køge Kyst
Sommerfugle og pollen, dansende hjorte og en firbenet kvinde med arbejdstaske. Lige midt i Schmidt, Hammer og Lassen Architects moderne boligkarré i hvid beton, lyser kunstneren Christian Schmidt-Rasmussens store vægmaleri op - som et spraglet landmærke mellem boligkarréer i Køges nye byområde.

Kunst har spillet en rolle i udviklingen af Køges bymidte og havn, hvor der har været udstillinger og arrangementer, før den nye by tog form. Nu ligger udfordringen i at fastholde kulturen og bylivet i det nybyggede Søndre Havn, og Christian Schmidt-Rasmussens 120 m2 store bygningsintegrerede kunstværk er et led i den strategi.

”Kunsten har åbnet området, og folk har lært de gamle industriområder at kende, før det bliver til en ny bydel. De er kommet for at se på udstillinger, - for at komme hinanden ved og for at opleve noget nyt. Det er nogle af de værdier, som skal blive ved med at leve på Søndre Havn. Derfor vil vi også fortsat have kunstværker, som man kan samles om eller tale om i kvarteret. Værker som man kan overraskes over, hvis man kommer forbi eller som bliver er et udflugtsmål i sig selv”, siger projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen, Køge Kyst.

Kunstneren Christian Schmidt-Rasmussen er blandt Statens Kunstfonds udvalgte til at udsmykke den kommende metrostation i Sydhavnen, og det er anden gang, han laver værker til Søndre Havn i Køge. Mens der endnu var tomme byggefelter og forladte industribygninger, lavede han et 32 meter langt værk på muren til et forladt benzinlager. Det nye værk, som opsættes i porten på en karré med lejeboliger, er i to dele og hedder ”Bestøvning” og Udklækning”, og der er tænkt over, hvordan kunst i det offentlige rum opleves af dem, der går forbi.

”Farverne er afstemt efter lyset, de er varme mod syd og kolde mod nord. Motiverne er lavet, så man kan opleve figurer og detaljer i værket, mens man går forbi det. Det ene billede handler om skabelse og begyndelser, og det andet handler om ungdom - og det tidspunkt i livet, hvor man tror, man kan alt”, forklarer Christian Schmidt-Rasmussen.

Værket er en fotografisk kollage og ophænges i sammensatte dele. Kunstneren har arbejdet med fotografier i værket og man kan både finde vandtårnet i Køge og kunstnerens egen søn på vej ud i livet med studenterhue. Stemningen er lidt mere let og munter end andre billeder, Christian Schmidt-Rasmussen har lavet over temaet, store børn flytter hjemmefra, for kunst i det offentlige rum skal, ifølge ham, ikke være for mørk.

Værkernes ny hjem, Strandparken 2, på Søndre Havn er lejeboliger, som ejes af Dades. Den arkitekttegnede hvide karré ligger ud til strand og strandeng med altaner i en varm farve, som er tilpasset værkerne. Og med det 120 m2 store værk, ligner Strandparken 2 ingen af de andre boligprojekter på Søndre Havn.

”Det er en god ide at arbejde med kunst og farver i byggeriet, og det er sjovt at tænke på, at vores boligkarré kan blive et nyt pejlemærke i kvarteret. Man kan mødes ved kunstværket, mindre børn kan finde hjem, hvis de lige mister overblikket, og det er nemt at forklare, hvor man bor, siger projektchef Marianne Bech Rasmussen fra Dades.

Køge er en af de hurtigst voksende byer på Sjælland, og Køges historiske bymidte er udvidet med både et handelsområde ved stationen og bydelen på den gamle havn.

”Kunst i det offentlige rum kan være med til at give et sted karakter og charme, og det er vigtigt i en nybygget bydel. Det får lige en til at stoppe op - og måske får man et smil på læberne eller bliver inspireret. Jeg håber, at værkerne er med til at give en oplevelse for både beboerne, nogle af Køges mange besøgende og måske også for dem, der overvejer at flytte til Søndre Havn, siger formanden for kulturudvalget i Køge Kommune, Anders Ladegaard Bork (DF).

Danmarks eneste museum for kunst i det offentlige rum, KØS, ligger også i Køge, og her har man fulgt og understøttet byudviklingsselskabet Køge Kysts kunststrategi for nye byområder.

”KØS har siden 2009 haft et eksemplarisk samarbejde med Køge Kyst om en håndfuld store udstillinger på Søndre Havn, som har været en stor succes og skabt opmærksomhed både om Køge og om kunsten i offentlige rum. Det er derfor også for KØS meget glædeligt, at der fortsat produceres ny kunst – nu også i forbindelse med nybyggeriet i de spændende nye bydele, der fortsat vokser frem på Søndre Havn. Stort tillykke til de kommende beboere, Køge Kyst og Køge by med det nye kunstværk,” siger Ulrikke Neergaard, der er direktør for KØS Museum for kunst i det offentlige rum.

Værket er sat op, mens håndværkerne finpudser, så alt er klar, når de nye beboere flytter ind i løbet af januar næste år. Det er administrationsselskabet Newsec, der står for udlejning af de i alt godt 60 lejligheder i karréen.

Kunst i byudvikling Forside

Kunst i byudvikling

Kunst og kultur har fra starten været med til at åbne Køges nye bydel for borgere og besøgende. Denne publikation sætter fokus på kunst i byudvikling – med Køge Kyst som fremtrædende eksempel.

Publikationen rummer flere eksempler på kunst, som er indarbejdet i byudvikling, byrum eller byggeri.

Udgivet af Realdania By & Byg i 2019.

60