Blomstrende kagecafé er blevet turistattraktion og lokalt mødested

  • Le Jardin Henrik og Jaciane Henrik og Jaciane Kehlet i aktion i køkkenet på Le Jardin. Foto: Sehen
Nabohygge for Søndre Havns beboere. Tyske og franske cykelturister. Bryllupsfejringer og datingaftaler. Efter to år i det nye boligkvarter rammer caféen Le Jardins særlige hyggekoncept mange forskellige behov, og nygifte Henrik og Jaciane Kehlet nyder at kræse for alle slags gæster – heriblandt stamgæsterne fra boligbyggeriet Havblik.

Det er et sandt farveflor, der møder gæsterne i Le Jardin, caféen ud til den grønne alminding, midt i Køges nye boligområde på Søndre Havn. De kunstige blomster, mormorporcelænet, serveringspersonalets kjoler og ikke mindst det store udbud af fristende kager er en eksplosion i lyserøde, lilla, gule, røde og orange toner. Pang og samtidig feminint-blødt.

Idémanden bag den nu to år gamle blomstrende café er Henrik Kehlet, som kunne se til det ledige erhvervslejemål i boligbyggeriet Kystengen fra sin lejlighed i Strandterrasserne. I sommeren 2021 gjorde han en livslang drøm om at åbne en café i Køge til virkelighed.

- I dag har vi gæster, der kommer langvejs fra. Vi har nogle gode anmeldelser på TripAdvisor, og derfor kommer der nogle gange tyske eller franske cyklister forbi. Men der kommer også mange lokale, og flere af dem kender vi allerede godt. Willy og hans datter kommer 2-3 gange om ugen, og Rita har sit eget bord lige derude, fortæller Henrik Kehlet med et smil og peger ud på møblementet, som leder tanken hen på en parisisk fortovscafé.

Corona banede vejen

Det var på grundlovsdag i 2021, at Le Jardin åbnede på festlig vis med kager, kaffe og drinks midt i en tid, hvor coronarestriktionerne var lettet i det meste af samfundet, og ifølge Henrik Kehlet havde netop pandemien banet vejen for den nye investering. Henriks drive in-biograf i Lynge i Nordsjælland havde nemlig haft kronede dage under den almindelige nedlukning af næsten alt, hvad der indebar en smitterisiko – og nu, efter de første to år er stadigt flere blevet opmærksomme på, hvad Le Jardin har at byde på.

- Vi har især travlt i weekenderne, mens der er lidt mere stille på hverdage. Men vi får også flere store bestillinger, f.eks. har vi lige leveret til Skjalm Hvide Hotel i Slangerup, og i morgen tager vi til Hørsholm med kager. 

Populariteten har dog også betydet, at Le Jardin har set sig nødsaget til at justere balancen mellem egentlige cafégæster og køb ud af huset.

- Vi er begyndt i højere grad at prioritere de gæster, der gerne vil have den fulde oplevelse og nyde vores kaffe og kage i caféen, da vi netop er en café og ikke et konditori eller bageriudsalg. Vi oplevede nemlig før i tiden, at vi solgte så meget Cake-Away, at vi ikke havde til de gæster, der ville sidde og nyde en kop kaffe, og da vi lever at kaffesalget, var vi nødt til at sadle om, fortæller Henrik Kehlet, som glæder sig til, at kundegrundlaget bliver endnu større, når de næste 7-800 nye borgere flytter til Søndre Havn i de kommende år.

Man kan dog stadig hente lidt kage til eftermiddagskaffen i Le Jardin, men skal man bruge mange stykker kage eller caféens hjemmebagte boller eller foccacia, beder Le Jardin om, at man bestiller på forhånd, så der er nok til alle kunderne.
.
Det ligger lidt af tilfælde bag, at den populære café har fået sin helt særlige profil, for oprindelig havde Henrik Kehlet forestillet sig en klassisk café med et almindeligt sortiment af kaffe, kager og forfriskninger. Men i foråret 2021 blev han opmærksom på den lokale deltager i DR TV’s Den Store Bagedyst, Lena Thorsson, som blev ansat til at stå for et kageudbud med kreativitet for fuld skrue. Lena arbejder ikke i caféen længere, men kagerne er der fortsat, og i dag er det Henriks kone Jaciane, som siden vinter har stået for at udvikle sortimentet.

Jaciane skaber nye kager – og koncepter

- Det handler ikke kun om at sælge kager. Det handler om at sælge en oplevelse - med god stemning, pænt tøj og stille musik, siger Jaciane Kehlet, som kommer fra Barcelona, hvor hun har arbejdet som psykolog og hypnoterapeut, og så sent som i maj i år blev viet med Henrik – i Le Jardin.

- For mig er det øjeblik, hvor familien eller parret kommer ind i caféen, og man kan mærke deres glæde, det allervigtigste, fortæller hun.

Mens Henrik typisk tilvejebringer de mere traditionelle kager, står Jaciane for de eksperimenterende, og man fornemmer hendes spanske rødder i begrebet ”kagetapas”, som er en fast del af menukortet. Kreativiteten er imidlertid ikke begrænset til selve kagerne. Sammen med Henrik udvikler Jaciane også nye forretningskoncepter, som parret fører ud i livet sammen med ni unge piger, der har fritidsjob i caféen ved siden af deres ungdomsuddannelse.

- Vores koncept afternoon tea, hvor man både får sandwiches og kager, trækker folk til længere væk fra, og da den nye Barbie-film kom, lavede vi et samarbejde med biografen inde i byen. Vi solgte biografbilletter fra caféen, og de solgte kager fra biografen – og selvfølgelig var der også kager i Barbie-stil, når vi lavede ”Afternoon Time for Barbie”, fortæller Jaciane.

Le Jardin er også blevet et populært sted at fejre bryllupper med alternativer til den traditionelle danske bryllupskage. Måske er det et romantisk touch i caféens indretning, der gør det, for også Valentines Day-fejring og små netdating-møder finder ofte sted i caféen.

Fast tradition for beboere i Havblik

Mens konceptet bag Le Jardin er stærkt nok til at tiltrække både udenlandske turister og gæster, der kommer fra København for at smage kagerne, er caféen også blevet godt forankret i det helt nære nærmiljø. En gang om måneden tropper 12-14 beboere fra nabobyggeriet Havblik nemlig op og hygger sig sammen. Én af de faste deltagere er Elisabeth.

- Det er simpelthen fantastisk med dette sted. Vi nyder det og savnede det meget, indtil det startede. Det er så dejligt med den hjertelige og servicemindede måde, man bliver budt velkommen på. Der bliver hygget, drukket kaffe og Aperol - og spist fantastiske kager, fortæller Elisabeth, som også meget gerne kommer uden for de faste nabokomsammener for at nyde Le Jardins brunch sammen med familien.

Mødregrupper og børnehule

Det er dog ikke kun beboere i Havblik, der er blevet opmærksomme på det lokale serveringssted. Flere af Søndre Havns karréforeninger lægger møder i caféen, og da Bydelsforeningen Søndre Havn holdt en meget velbesøgt børnefestival i starten af september, fik det nyslåede ægtepar og deres personale travlt med at smøre sandwiches. Caféen er også populær hos mødregrupper, måske fordi børnene kan lege i en lille hyggelig hule, der er skabt under trappen til første sal.

Le Jardin kan besøges alle ugens dage kl. 10-17. Hvis man gerne vil have en fornemmelse af farverne og stemningen i caféen, kan man besøge hjemmesiden Lejardin.dk eller Instagram-profilen med samme navn, som mere end 5.000 har valgt at følge.

  • Le Jardin med gæster Fortovscaféstemning ved Le Jardin. Foto: Sehen
  • Le Jardin Jaciane og Henrik Jaciane står bag Le Jardins kreative kager. Foto: Sehen
  • Le Jardin Interiør med Henrik Iværksætteren Henrik Kehlet er initiativtager til Søndre Havns kagecafé. Foto: Sehen
  • Realdania By & Byg Le Jardin 11 Web Le Jardin er populær blandt beboere på Søndre Havn. Foto: Sehen