Fællesbyggere i Køge har gjort drømmen til virkelighed

  • Grethe Schmidt Formand for ejerforeningen Fællesbyg Køge Kyst Grethe Schmidt. Foto: Rune Pedersen
Storskærm, fællesspisning og spontane aktiviteter. Det frivillige fællesskab stortrives hos Fællesbyg Køge Kyst, som et år efter indflytning har solgt alle karréens 45 lejligheder.

Et pionerprojekt i form af et dansk byggefællesskab efter tysk forbillede har nået endemålet om at opføre en hel boligkarré i fællesskab, sælge den som enkeltboliger til medlemmerne og udleve drømmen om det gode liv med fællesskab i højsædet. For nylig blev den 45. og sidste bolig solgt, og beboerne er godt i gang med at dyrke deres nye livsform.

Grillet laks og sneboldkamp

- Det er et helt fantastisk fællesskab. Fællesspisningen var lidt on and off sidste år på grund af corona, og vores fælles køkken var heller ikke helt færdigt i starten, men så blev der ellers grillet laksesider på private grill på altanerne. Nu har vi masser af aktiviteter som pétanque, yoga og ”syng og leg”, og vi ser film sammen på vores fælles AV-anlæg med storskærm, fortæller fællesbyggernes forkvinde Grethe Schmidt.

Også da tredje coronabølge gjorde sit indtog i december, var det småt med fælles julearrangementer, men højtiden blev alligevel markeret.

- Vi havde jo hvid jul, og der gik sneboldkamp i den med de unge mennesker – det var herligt. Og op mod jul havde vi en større drøftelse af, hvordan juleudsmykningen skulle være. Flere frygtede, at der skulle være ting og sager på taget, som lyste ind i boligerne, men det endte med den fineste juleudsmykning med lyskæder på altanerne, fortsætter Grethe Schmidt.

Spilleregler

Fællesbyggerne har fra starten været enige om at prioritere et frivilligt fællesskab, hvor der samtidig er plads til at være privat. Men selvom mange af beboerne har forberedt sig på fællesskabet i flere år, kan der alligevel opstå tvivl og usikkerhed om spillereglerne, når først drømmen er blevet til daglig virkelighed.

- I den første tid går man og filer lidt hjørner af, og man diskuterer, hvordan det hele skal fungere. Kan beboere for eksempel have vetoret i nogle spørgsmål, eller må man forlade sig på det repræsentative demokrati med en valgt bestyrelse? Den slags spørgsmål bliver prøvet af, og jeg synes, at vi er nået rigtig langt i at få det til at fungere, siger Grethe Schmidt.

Fællesbyg Køge Kyst-projektet blev tilbage i 2017 lanceret af de tre professionelle parter Selskabet for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst ud fra ønsket om at realisere et dansk eksempel på et byggefællesskab, som det kendes fra særligt Tyskland og Holland.

Efter en indledende rekruttering af medlemmer blev projektet overdraget til beboerne selv, som løftede opgaverne med rekruttering af nye medlemmer og hele projektudviklingen, herunder samarbejdet med Vandkunsten om udformning af bygningen, og hvor også den enkelte køber var i dialog med arkitekterne om indretning af egen bolig.

Forbillede for andre

Den største udfordring undervejs har været at finde finansiering af det kollektive byggeprojekt. Her trådte Selskabet for Billige Boliger i 2019 til og hjalp med at skaffe finansiering ved at overtage den formelle bygherrerolle efter en non profit-model og i tæt samarbejde med beboerne, som fortsat stod i spidsen for projektudviklingen.

- Det er en stor glæde at se Fællesbyg Køge Kyst blive til virkelighed. Vi har hele tiden troet på, at det kunne lade sig gøre, selvom det ikke er set før i Danmark. Det er nu bevist, og jeg håber og tror, at ildsjælene i Køge kan blive et stærkt forbillede for andre, så vi kommer til at se flere lignende projekter i de kommende år, siger adm. direktør for Selskabet for Billige Boliger, Line Røtting Dornan.

I den nye bydel Søndre Havn tilfører projektet yderligere variation til et nyt byområde, der kendetegnes af en god blanding af ejer- og lejeboliger og blandt andet også et bofællesskab for gruppen 50+ i nabobygningen.

En særlig drivkraft

- I Køge Kyst er social mangfoldighed en kerneværdi, og det er indlysende, at Fællesbyg bidrager væsentligt hertil. Det er en helt ny boform, og det er fantastisk at have beboere, som er ressourcestærke på den her måde – og her tænker jeg på den særlige drivkraft, der udspringer af beboerne selv, med initiativ, begejstring og evnen til at lade fællesskabet blomstre, mens der også er respekt for det private. Det er livskvalitet for beboerne selv og en stor gevinst for en ny bydel, siger Køge Kysts projektdirektør Peter Kjølby.

Også arkitektonisk skiller Fællesbyg-projektet sig ud fra mængden. Selvom de øvrige ti boligkarréer på Søndre Havn er meget forskellige i farve, materialer og udformning, kan man ikke undgå at lægge mærke til Vandkunstens byggeri. Med en blanding af okkergule, rustrøde, mintgrønne, blå og grå farver skal arkitekturen på én gang markere den enkelte bolig og fremhæve fællesskabet. Solceller på taget understreger samtidig fællesbyggernes prioritering af bæredygtighed.

Selvom Fællesbyg Køge Kyst har udsolgt af boliger, kan der fortsat være mulighed for at blive en del af fællesskabet. Man skal blot holde øje med boligportalerne for at se, om der skulle være en bolig sat til salg af dens individuelle ejer.

  • Fællesbyg 1 Fællesbyg Køge Kysts byggeri på Søndre Havn. Foto: Rune Pedersen
  • Fællesbyg 2 Fællesbyg Køge Kysts byggeri på Søndre Havn. Foto: Rune Pedersen